Her får du forskellige opskrifter på fermenterede grøntsager. Er du nybegynder, er det sikreste at starte med dem med en stor del kål. Senere vil du opdage, at du kan eksperimentere med grøntsager og krydderier efter lyst.

Remoulade blanding

  • 150 g squash
  • 50 g gulerod
  • 50 g løg
  • 100 g blomkål
  • 100 g hvidkål
  • Hvidløg
  • 5-7 g karry
  • 2 % salt

Denne mængde svarer ca til ½ kg’s glas.
Revet squash drysses med salt, der trækker noget af væsken ud. Skylles herefter.
Alt finthakkes, æltes med salt til det væsker.
Presses i glas.
Et stykke hvidkål presser blandingen ned.
Udenfor squash/agurkesæson bruges evt. spidskål eller savoykål, evt. lidt selleri.
Skal ikke stå lunt for længe, da den bliver surere.
Lav gerne flere glas, når du er i gang.

Ingrid  remoulade

  • 'Remouladeblanding' eller andengod blanding fermenterede grøntsager
  • mayonnaise/creme fraiche
  • honning
  • gurkemeje/karry

Si væsken fra grønsagsblandingen.
Bland mayonnaise/creme fraiche med honning og krydderier.
Bland det hele. Bliver det for tyndt kan det røres med lidt økologisk Johannesbrødkernemel, det tykner det.

Ingrid Kay

Surkål

1000 g hvidkål
200 g æble
3 fed hvidløg
10 g kommen
1200 g grøntsager i alt
1 – 1,5 % salt = 15 g salt

Kål hakkes, snittes fint, æbler rives groft. Hvidløg presses.
Æltes med salt og presses i sterile glas.
Kan krydres med meget andet.

Se mere om fremgangsmåden

Surkål med grønt og karry

800 g hvidkål
200 g gulerod
200 g æbler
100 g løg
200 g blomkål
3 fed hvidløg
20 g karry
En god håndfuld rosiner
20 g salt

Blomkålen hakkes groft
Hvidløg presses. Alt blandes særdeles grundigt for at få saften frem. Smages evt. til.
Presses grundigt sammen i sterile glas. Let låg.
I surkål kan der fint blandes lidt kommen, hele sennepsfrø, lidt ingefær, fennikel, tang m.m.

Se mere om fremgangsmåden

Rødbedeblanding 1

750 g rødbede, fintrevet                       
200 g æble, groftrevet
150 g alm løg eller rødløg, groftrevet,
200 g hvidkål, finthakket
1300 g grøntsager i alt
1 – 1,5 % salt = 17 g salt

Evt krydret med timian, peberkorn, peberrod.

Fremgangsmåde se her

Rødbbedeblanding 2

1 kg rødbede
5 fed hvidløg
1 rødløg
200 g kålrabi
300 g æble
300 g hvidkål
25 g salt

Fremgangsmåde se her

Blanding med gulerod, rødbede m.m.

I alt 2350 g grønsager:

370 g stribet rødbede
890 g gulerod
400 g løg
300 g kålrabi
110 g persillerod
280 g hvidkål
30 g salt
5 g karry
Lidt sennepskorn

Fremgangsmåde se her

Rødbedeblanding 3

Mængderne her er rengjorte grøntsager (skrællet/vasket)

    1500 g rødbede
    500 g kålrabi
    250 g løg
    250 g savoykål
    250 g ræddike
    100 g gulerod
    100 g persillerod
    35 g hvidløg
    35 g salt

Fremgangsmåde se her